Tasarla Ne Olur, Tescille Senin Olur!

Görsel duyularla hissedilebilen, bir ürünün tümü veya bir parçasındaki yenilik olarak tanımlanabilir. Ürünün biçimi olabileceği gibi; çizgilerden, süslerden, renklerden ve çeşitli unsurlardan oluşan görünümeler de olabilir. Bu görünümler ürünün teknik özelliklerini değil, sadece dış görünüşü kapsar.

Tasarım tescili hak sahibine 5 yıllık koruma sağlar. Hak sahibi her 5 yılda bir ilgili harçları ödeyip yenileme yaparak toplamda 25 yıla kadar tasarımını koruyabilir. Süresi tamamlanan ya da yenilemesi yapılmayan tasarım kamuoyunun kullanımına açık hale gelir.

Bir tasarımın tescille korunabilmesi için 2 temel kriteri  karşılaması gerekmektedir:

  • Yenilik: Bir tasarımın aynısı, başvuru ya da rüçhan tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise, o tasarım yeni kabul edilir.
  • Ayırt Edicilik: Bir tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde Yarattığı genel izlenim ile başvuru veya rüçhan tarihinden önce kamuya sunulmuş olan herhangi bir tasarımın yarattığı genel izlenim arasında belirgin farklılık olması anlamındadır.

Tasarımlar neden tescille korunmalıdır? Pek çok sebep sayabiliriz ama temelde 3 nedenden dolayı tasarımlar tescille korunmalıdır.

  • Sınai mülkiyet açısından: Tescille korumadığınız tasarım hakkında yasal haklarınız sınırlı kalır. Bir teklide karşı yasal yaptırım uygulamaya kalktığınızda, sınai mülkiyet kanunu ve size sağladığı haklardan mahrum kalırsınız.
  • Pazarlama açısından: Tescilsiz tasarım için yapacağınız her türlü pazarlama ya da iletişim faaliyeti, bu konuda harcayacağınız her kuruş ürünün taklit edilmesi ile belli kısımları boşa giden kaynaklar anlamına gelecektir. Sizin yapacağınız her pazarlama hamlesi, taklit ürüne de aynı oranda fayda sağlayacaktır.
  • Marka değeri açısından: Her alanda kullanıcı odaklı ürün geliştirmenin artık lüks değil, şart olduğu günümüzde, ürünün tasarım sonucu yarattığı kullanım kolaylığı en az ürünün temel fonksiyonu kadar önemlidir. Apple, Ikea gibi firmalar var olan ürünlere fonksiyon katmakla birlikte, asıl devrimi kullanıcı dostu tasarım alanında yapmışlardır. Bu da kısa zamanda ürünlerin benimsenmesine yol açmış ve firmaların marka değerlerini milyarlarca dolara ulaştırmıştır.

Diğer tüm sınai haklar gibi tasarım tescili de sadece tescili sağlanan ülkede korunur. Bu nedenle, tasarımlarınız ürün sattığınız ülkelerde tescilli değilse, bir başkası tarafından rahatlıkla taklit edilerek sizden çalınabilir. Daha kötüsü, aynı tescil kararı öne sürülerek bir daha o ülkeye ilgili ürünü sokmanız imkansız hale bile gelebilir.

Bunu engellemenin tek yolu, yurt dışında ticari ilişkiniz olan ülkelerde ve hedef pazarlarınızda tasarımlarınızı tescil ettirmektir.

Yurt Dışı Tasarım Tescili Nedir?

Türkiye sınırları içinde 6769 sayılı kanunla düzenlenen haklara sahip olan tescilli  tasarımlarınızın, aynı haklara dünyanın herhangi bir ülkesinde de sahip olması amacıyla yurt dışında  tescille korunmasıdır.

Neden Yurt Dışında Tasarım Tescil Edilmeli ?

  • İhracat yaptığınız ülkelerde sizin tasarımınıza benzer ya da taklit bir tasarımın pazar payınızı çalmasına engel olmak için
  • Gümrüklerde taklit ya da benzer tasarım nedeniyle sorun yaşamamak için
  • Katılımcı olarak yer aldığınız yurtdışı fuarlarda, benzer ya da taklit tasarım nedeniyle standınızın kapatılmaması ve ürünlerinizin toplatılmaması için
  • Yurtdışında sizin ürünlerinizi satan bayi ya da iş ortaklarınızın tasarımlarınızı ilgili ülkede kendi adlarına tescil ederek, zaman içinde sizi taklitçi durumuna düşürmelerine engel olmak için yurt dışında tasarımlarınızı tescil ettirmelisiniz.
  • Böyle bir durumla karşılaştığınızda aslında size ait olan hakları geri!!! almak için tek şansınız; uzun, maliyetli ve sonucu önceden bilinemeyen bir dava sürecine girmenizdir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook

LinkedId