Vay Başımıza Gelecekler!

İnsanoğlu geçmişini olduğu gibi geleceğini de hep merak etmiş ve gelecekte kendisini nelerin beklediğini her zaman tahmin etmeye çalışmıştır.

Özellikle yirminci yüzyılın 2. Yarısında gerçekleşen inanılmaz bilimsel ve teknolojik gelişmeler, bu tahminleri biraz daha zorlaştırmış durumda. Bilim insanları ve fütüristler 1950’den sonra gerçekleşen gelişmenin insanlık tarihinin başından 1950’lere kadar geçen süre içindeki gelişmelerin 2 katından fazla olduğunu dile getiriyorlar.

Açıkçası internetin de hayatımıza girmesi ile katlanan bu gelişme hızı daha da tahmin edilemez bir tablo getiriyor önümüze. Yine de uzmanların öne çıkardıkları bazı başlıklar var. Biz de 10 maddede önümüzdeki 20-25 yıllık sürede olabileceği öngörülen bilimsel ve teknolojik gelişmeleri toparlamaya çalıştık. Bakalım insanlık olarak başımıza neler gelecek ve 20-25 yıl sonra nasıl bir hayatımız olacak.

 

  1. Gen teknolojisi ve genetik: Gelecekte pek çok kalıtsal hastalığın ve sonradan edinilen hastalıkların DNA’ya yapılacak müdahalelerle ortadan kaldırılacağı uzun süredir konuşulmakta. Bu insan ırkına daha sağlıklı ve uzun bir ömür vadediyor.
  2. Kablosuz elektrik: Efsanevi mucit Tesla’nın 1 asır önce hayatımıza soktuğu bu kavram, aradan geçen 100 küsür yıl sonra tekrar trend olacak. Halen belli telefon markalarının kablosuz şarj cihazları var ve önümüzdeki dönem de bunun artarak tamamen kablolardan kurtulacağımız bir gelecek önümüzde.
  3. Nanoteknolojik ürünler: kendisine özellikle tekstil alanında hızlıca yer bulması beklenen nanoteknoloji elbette hayatımızın pek çok alanında bize yardımcı olacak. Şimdiden nanogümüş sayesinde bakterileri öldürüp, ter kokusunun oluşmasına izin vermeyen elbiseler, güneş ışığı ile renk değiştiren kumaşlar hatta kendi kendilerini temizleyen tekstil ürünleri yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı. Kendi kendini temizleyen ve ışığa göre renk değiştiren ürünler konusunda başarılı çalışmaları olan Türk firmaları da var.
  4. Sanal gerçeklik: Şu günlerde Facebook’un duyurduğu Metaverse girişimi ile yeniden yıldızı parlayan sanal gerçeklik, 20 yıl içinde özellikle medya, görsel sanatlar ve eğitim alanında tüm dengeyi değiştirecek.
  5. Yapay uzuvlar ve organ nakli: Tıpta yaşanan gelişmeler bize önümüzdeki dönemde %100 organik olmamız gerekmeyeceği mesajını veriyor. Özellikle kalp ve böbrek gibi vücudun yenileyemediği organlarda çeşitli malzemelerden üretilen organlar pek çok hayatı kurtaracak. Doğuştan görme engellilerin bir kısmına takılan yapay kornealar ya da hareket edemeyen insanların omurgalarına uzaktan verilen emirlerle vücudun hareket ettirilebilmesi artık sıklıkla gerçekleşen operasyonlar arasında.
  6. Sürücüsüz ve uçan araçlar: Pek çok insan kullanıcısı olmayan araç gereç sanayide uzun süredir kullanılmakta. Ancak trafik gibi açık ve çok fazla değişkene göre hareket eden bir sistemde sürücüsüz araçlar hayatımıza gireli 10 yıl bile olmadı. Kısa süre içinde trafik canavarı tabirini bir daha duymayacak ya da trafik kazası haberlerini bir daha görmeyeceğiz.
  7. Mikroçipler ve nano robotlar: Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi sırasında toplum genelinde çok fazla konuşulmakta olan çip meselesi, önümüzdeki dönemde hayatımızın vazgeçilmezi olabilir. Kredi kartı, kimlik – pasaport bilgileri vb. dokümanları içinde barındırmanın yanı sıra anlık olarak şeker, tansiyon ve kan değeri gibi değişkenleri takip eden bu çipler sorun yaşandığınızda en yakın tıp merkezi ile iletişime geçip size acil yardım da sağlayacaklar.
  8. Blockchain ve kripto paralar: Özellikle finans ve bankacılığı baştan tanımlamak üzere olan blockchain teknolojisinin hayatın hangi alanlarına gireceği büyük merak konusu. Uzmanlar tapu dairesi diye bir kurumun önümüzdeki dönemde ortadan kalkacağını ve tüm kayıtların blockchain üzerinde çalışan sistemlerde tutulacağını söylüyorlar. Bu arada fırsatınız varken torunlarınız için kağıt paralardan koleksiyon yapmaya başlayın.. Çünkü başta bitcoin olmak üzere çok sayıda kripto para, bildiğimiz ve halen kullandığımız paraları tamamen ortadan kaldıracak.
  9. Mars’a yolculuk ve uzay turizmi: Bildiğiniz gibi #patent süresi bitse bile Teflon ya da tükenmez kalem gibi buluşlar uzay yolculuklarının ortaya çıkarttığı buluşlar. İnsanlığın önündeki ilk ve en yakın hedef olan Mars yolcuğu da hem sürecin getireceği hem de Mars’ta karşılaşacağımız durum nedeniyle pek çok bilimsel – teknolojik gelişmeye gebe bir durum.
  10. 5G ve Uydu İnterneti: İnternet hızında yaşanacak gelişme teknolojinin insanlık için tavan yapacağı bir ortam vadediyor. Öyle ki, yapılan deneylerde bir Japon cerrah kendi muayenehanesinden ABD – San Fransisco’daki bir hastaya cerrahi işlem bile uygulayabildi.

Bilgi paylaşımındaki bu hız, bizlere bambaşka ve hayal edilmesi güç bir gelecek vadediyor. Bunun yanında atmosfer sınırında yörüngeye oturtulacak ve balonlarla sağlanacak uydu internet hizmeti kimi uzmanlara göre devlet – sınır – kamu otoritesi gibi kavramların bile ortadan kalkacağı bir döneme giriş anlamına geliyor.

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook

LinkedId