Patron Çıldırdı!

Önce patron kim onu açıklayalım.. Lakabı İngilizce “The Boss” – Patron, Bruce Frederick Joseph Springsteen ya da bizim gibi dinozorların onu tanıdığı ismiyle Bruce Springsteen’ten bahsediyoruz…

1949’da Amerika’da doğan Bruce Springsteen, 1965 yılında başladığı müzikal kariyerine 20 stüdyo albümü, yüzlerce canlı konser ve binlerce beste sığdırmış bir sanatçıdır.  Müzikal çizgisi için folk – rock denebilecek Patron’un dinleyicilerinde bıraktığı izin asıl sebebi, kariyeri boyunca şarkılarında  Amerikan işçi sınıfını anlatmasıdır.

Genel geçer konuları değil de yaşayan ve sürekli devam eden hikayeleri sanatına yansıtabilenlerin yakaladığı sırrı Patron da yakalamıştır. 30 -40 yıl sonra eserleri hala ilk günkü duyguları dinleyene geçirebilmektedir. Muhtemelen aynı sebepten, kariyeri boyunca tüm ülkenin sözü en çok dinlenen ve saygı gören sanatçılarından biri olmuştur.

Bugün Patron’dan bahsetmemizin asıl sebebi ise, geçen hafta fikri mülkiyeti konusunda yaptığı inanılmaz anlaşma.

Patron bugün 72 yaşında ve tüm müzikal telif haklarını 500 milyon $ gibi rekor bir rakama Sony Music firmasına devretti.

Hazır yeri gelmişken telif hakkından biraz bahsedelim. Telif hakkı, bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır.

Eserin yaratılması ile birlikte, eser sahibi bu hakkın sahibidir ve hayatı boyunca bu hak devam eder. Hak sahibinin ölümünün ardından sahibi olduğu haklar 70 yıl boyunca da korunmaya devam eder. Sonrasında bu haklar anonim hale gelir ve isteyen herkes bedel ödemeden bu eserleri kullanabilir.

Özellikle bazı kitapları sıklıkla etrafta görmeye başlarsanız anlayın ki, yazarın ölümü üzerinden 70 yıl geçmiştir ve hala okunmaya değer olan eserleri telif hakkı kalkması nedeniyle yayınevleri tarafından basılıp dağıtılmaktadır. Mesela ben de bir süredir büyük yazar George Orwell’ın Hayvan Çiftliği ve 1984 kitaplarını hemen her markette görmekteyim.

Ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, bu haklarla ilgili tescil ve hukuki altyapının oluşturulup uygulanması için çalışmaktadır.

Bu vesile ile dün hayatını kaybeden büyük bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’ya da Allah’tan rahmet dileyelim. 95 yıllık hayatında pek çoğu hala dillerde olan 652 adet besteyi bize miras bırakmıştır.

Ekonomik büyüklükleri göz önünde bulundurmazsak Alaeddin Bey’in de benzeri rakamlara ulaşması bize göre mümkün…

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook

LinkedId