Çok Güzeldi… Şimdi En baştan Bir Daha Başlıyoruz!

Tarihle ilgilenenlerden bir grup, yeryüzünde insanların kurduğu medeniyetin birkaç kez çeşitli nedenlerle (genelde savaş) sıfırlandığını ve baştan başladığımızı iddia eder. Hatta daha ileri gidip, bu yinelenmenin gezegenin oluşmasından beri 6 kere olduğunu ve halen yaşadığımız dönemin 7. Ve son kez olduğunu da ilave ederler.

Eğer gerçekten böyle ise de galiba kısa bir süre sonra bu 7. Medeniyeti;

7a. İçinde yaşadığımız fiziki hayat

7b. İçinde yaşamak zorunda kalacağımız! Sanal evren

Olarak ikiye ayırmak zorunda kalacağız. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in şirketin çatı markasının “Meta” olarak değiştiğini ilan ettiğinden beri, metaverse meselesi hayatımıza girdi. Elbette insanla beraber evrilen markalar da boş durmuyor ve metaverse dünyasına adapte olmaya çalışıyor.

Biz maalesef inşaat odaklı çalışan zihinlere sahip olduğumuz için, şu ana kadar Metaverse meselesi bizim için oradan merkezi yerde bir arsa almaya çalışmaktan ileri gidemedi. O kadar ki;  10 yıl sonra bir “Büyük Metaverse İmar Affı” beklemeye başladım.

Bu arsa çılgınlığı bir tarafa, şu ana kadar kapitalizmin geldiği noktayı ve çalışma biçimini inatla anlamak istemediğimiz bir kez daha net olarak ortaya çıktı. İnatla, sanal da olsa toprağa yatırım yapmaya devam ediyoruz.

Biz sanal maslakta, en köşe yeri kapmaya çalışırken; bazı batılı şirketler de kendilerini metaverse evreninde eksizsiz temsil edebilmek ve sınai haklarını orada da koruyabilmek için var olan tescillerine ek marka başvuruları yapmaya başladılar.

Hemen her pazarlama – tasarım konulu sunum, anlatı, seminer veya eğitimde 100$’a çizildiği ve şimdi değerine paha biçilemeyen süper logolu marka Nike kendisini sanal evrene taşıyacak marka başvurularını sıralamaya başlamış.

Biz de markalarımızı testi kırılmadan önce uyaralım. Taşa toprağa hatta pixel’e yatırım faydalı ama mutlaka markaları bu evrene uygun şekilde tekrar değerlendirmek gerekiyor.

Bu arada ortaya bir de felsefi soru bırakalım. Acaba her şey sanal ortama taşınırken sınai hakların tescil süreci de sanal ortamda ve sıfırdan mı başlamalı?

Eğer eski ve beğenilmeyen (O kadar ki yenisi sanal olarak yaratılıyor!) hayatın kurum ve kuralları yeni hayatta ve evrende hüküm sürecekse, neden yeni bir evren yaratıyoruz?

Eskisini düzeltip daha yaşanılır hale getirsek????

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook

LinkedId