amandikkat.com.tr

Dünya genelinde e-ticaret cirosu 2015’te 1 trilyon 943 milyar dolar, 2016’da ise 2 trilyon dolara ulaştı. 2018’de ise global e-ticaret hacminin 2,5 trilyon dolar seviyesine, 2020’de de 4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Araştırmalara göre 7,3 milyarlık dünya nüfusunun 3,4 milyarı internete bağlanıyor. İnternete bağlanan grup içinde 2,3 milyarlık kesim ise sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. 3,8 milyar kişilik mobil kullanıcının 2 milyarı ise sosyal medyayı mobil cihazları üzerinden takip ediyor.

Buradan da anlaşılabileceği gibi online alışveriş, geleneksel alışverişe rakip olarak ortaya çıkmışken mobil e-ticaret de masaüstü e-ticaretle sıkı bir rekabet içerisinde yer alıyor.

Bunlar ve bunlar gibi pek çok rakamın zaman içinde televizyonda, gazetede ya da kullandığınız sosyal medya mecrasında karşınıza çıktığına eminim.

Bir de yan ayağı var bu işin. İnternet reklamcılığı. Online reklam pazarı % şu kadar büyüdü, mecralar bu kadar çeşitlendi, içerik kraldır – en güzel reklamdır vb. pek çok kavram ve bilginin önünüzden geçtiğine eminim.

Malum geçenlerde Çinli Alibaba firması Trendyol isimli e ticaret platformumuzun %75’ini aldı. Basında yer alan bilgilere göre 2019’da dünya devi e ticaret platformu Amazon da Türkiye pazarına girecekmiş.

Peki biz, küçük ve orta ölçekli işletmeler kendi işimizi internet üzerine taşımak için neler yapıyoruz? Mesela en temelde, alan adımızı tescille koruma altına aldık mı?

2012 yılında yürürlüğe giren yeni Ticaret Kanunu’nda şirketlerin web sitesi açma zorunluluğu getirdi. Buna rağmen pek çok firmamızın web sitesi ya hiç yok ya da kartvizit site denilen sadece iletişim bilgilerinin yer aldığı tek sayfadan ibaret basit yapılar.

Elbette işinde uzman kişilerden destek alınarak bunlar yapılabilir veya basit olanlar da geliştirilebilir. Ama burada bizim faaliyet alanımıza giren çok kritik bir konu var. O da “domain” tabir edilen Türkçe karşılığı “Alan adı” olan web sayfamızın ismi.

Bunlar da tescille koruma altına alınan sınai mülkiyet haklarından biri.

Zaman içinde azalmakla birlikte 2000’li yılların başında pek çok büyük firmanın kendi markalarına ait alan adları için bazı kişilerle davalık olduğunu ya da fahiş fiyatlar ödeyerek zaten kendilerine ait bu markaları geri alabildiğine şahit olduk.

Kendi markalarına ait alan adlarını geri alma çalışmalarını sürdürürken, pek çok büyük firma da ilgili alan adlarında açılan, bir çeşit şantaj amacı da taşıyan garip sitelere katlanmak zorunda kaldılar. Doğal olarak bu pek çok firma için kamuoyuna açıklanması zor durumlar yarattı.

Bundan yaklaşık 6-7 yıl önce 10 – 15 TL’ye alınmış bireyselemeklilik.com adresinin, (o zamanki parasal değeri düşünün) 7.500 TL’ye sektörün en büyük firmalarından biri tarafından alınmak zorunda kaldığına birinci elden şahit olmuştum.

Demeye çalıştığımız özetle şu: Dünya tamamen dijital bir dalganın elinde. Köşedeki bakkal da olsanız artık bana ne diyebilme şansınız pek kalmadı. Böyle bir ortamda dijital dünyanın oluşturduğu sınai haklarınızla ilgili de en az fiziki dünyada sahip olduklarınız kadar özenli ve dikkatli davranmalısınız diyoruz.

Yapacağınız bir proje ya da çıkartacağınız bir marka veya bir yenilik hakkında internette de bir şeyler yapmak zorundasınız. Sanıyoruz hepimiz bu konuda hemfikirizdir.

Bu nedenle, öncelikle yapacağınız hareketin adını ya da görsel işaretini (Logo vb.) marka tescili ile koruma altına alın. “.tr” uzantılı bir internet adresi düşünüyorsanız, marka başvurusu yaptığınıza dair evrak ile alan adını da alabilirsiniz. “.tr” uzantısı düşünmüyorsanız, marka tescil başvurusuna ait evrak bile gerekmemekte.

Zaman zaman uygun markalar üzerinden alınan alan adları pazarlama iletişimi açısından önemli birer avantaja da dönüşüyor. Gayet.net ilk aklıma gelen alan adı.

Yukarıda da kısmen bahsettiğimiz gibi, zamanında sizin tarafınızdan tescille koruma altına alınmayan alan adları, tıpkı markalar gibi başkalarınca tescil edilebilir.

Bu durumda da iki çareniz kalıyor. Ya alan adından vazgeçeceksiniz ya da  uzun, masraflı ve sonucunun da nasıl olacağını bilemeyeceğiniz dava süreçleri yaşayacaksınız.

Siz iyisi mi  aklınızdaki alan adlarını bize buradan yazın, biz sizin için araştıralım ve uygun olan alan adı için sizi formalitelerle yormadan hemen tescille koruma sağlayalım

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook

LinkedId